• De extreme regenval zorgde woensdag voor veel overlast in Limburg. In Valkenburg werden twee verzorgingstehuizen geëvacueerd en zitten nog altijd 400 huishoudens zonder stroom.
  • Code rood is inmiddels opgeheven, maar het oosten van Nederland krijg nog steeds veel water te verwerken.
  • In Duitsland is de situatie nog ernstiger. Daar vallen zeker 9 doden te betreuren en worden tientallen mensen vermist.

Door de extreme hoeveelheid regenval werd woensdagavond in Limburg code rood afgekondigd. Er werden militairen ingezet om in Sittard de wateroverlast te bestrijden, zij gingen later naar Hoensbroek om een waterbuffer te verstevigen.

Bierbrouwerij Gulpener is donderdag deels stilgelegd vanwege de wateroverlast. Omdat het elektriciteitsnet instabiel is, kan de brouwer uit Gulpen voorlopig geen fusten en flessen vullen.

De A2 tussen knooppunt Kerensheide bij Geleen en Kruisdonk in de buurt van Maastricht wordt in beide richtingen afgesloten, meldt Rijkswaterstaat. Het deel van de snelweg gaat dicht vanwege overstromingsgevaar van de Kleine Geul bij Meerssen.

Ook in het westen van Duitsland is de overlast groot. De Duitse autoriteiten melden in ieder geval 49 doden. In de zwaar getroffen Duitse plaats Schuld worden volgens de autoriteiten ook nog tientallen mensen vermist. Daar zijn zeker zes huizen ingestort na overstromingen en hevige regen.

De Duitste politie schat dat er zeker 60 mensen worden vermist en noemde de situatie in de plaats onoverzichtelijk. Ook zouden nog zo'n 25 andere huizen op instorten staan. Sommige inwoners hebben een veilig heenkomen gezocht op de daken van huizen. Reddingsoperaties zijn in volle gang. In België zijn er na het noodweer ook ten minste acht personen omgekomen.

Inmiddels is in Nederland code rood opgeheven. Er worden geen extreme hoeveelheden water meer verwacht, hoewel het in het oosten van ons land nog flink kan regenen.

De wateroverlast duurt nog wel voort. Straten en huizen staan blank en kelders zijn volgelopen. Het wassende water zorgt er voor gevaarlijke situaties. Ook stijgt de waterstand in de grote rivieren nog steeds door de regenval in Duitsland; campings aan het water, zoals in Gendt en Oosterhout, moeten leeggeruimd worden.

Evacuaties in Limburg door wateroverlast

In Roermond werd in allerijl een camping geëvacueerd. Honderden campinggasten moesten hun spullen verzamelen en het terrein verlaten, zei een woordvoerder van de camping.

De ontruiming gebeurt in overleg met de politie en de gemeente. De camping roept zowel in het Duits als in het Nederlands via social media alle gasten van camping en jachthaven op "alles af te bouwen". Dit in verband met hoogwater van de Maas.

In Valkenburg werd met hulp van het leger een verzorgingstehuis geëvacueerd. Volgens de veiligheidsregio moesten de bewoners elders ondergebracht, omdat de nutsvoorzieningen zijn uitgevallen. Eerder werden ook al een hospice en verpleeghuis ontruimd. Ook daar waren de nutsvoorzieningen uitgevallen. Oorzaak van de problemen is het hoge water als gevolg van de overstroming van de rivier de Geul.

400 huishoudens in Valkenburg moeten elders onderdak vinden

In het Limburgse Hoensbroek stond gisteren een waterbekken op doorbreken. Als dat zou gebeuren zou volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio een behoorlijk deel van een naburige wijk in Hoensbroek onder water komen te staan.

Volgens Weer.nl is het nog nooit voorgekomen dat er in de provincie op zo'n grote schaal en drie dagen achter elkaar zo veel zware stortbuien vallen. Het weer zorgt bovendien voor aardverschuivingen in Zuid-Limburg, aldus het weerbureau.

Zo'n vierhonderd huishoudens die in Valkenburg als gevolg van het hoogwater zonder stroom zitten, moeten elders ondank zoeken. Enexis is niet in staat het probleem op korte termijn op te lossen.

Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio kunnen de aansluitingen pas hersteld worden als het water helemaal verdwenen is. "En dat kan dagen duren", zei hij. Tot die tijd krijgen mensen het dringende advies onderdak te zoeken bij familie, vrienden en kennissen.

De gemeente Valkenburg waarschuwt mensen om niet door overstroomde straten te lopen en om binnen te blijven. Putdeksels kunnen zijn weggespoeld en in het modderige water is dat niet te zien. Bovendien kan het water vervuild zijn met rioolwater.

LEES OOK: Angst voor natuurrampen als overstromingen en aardbevingen kan Nederlandse huizenprijzen tot 10% laten dalen